20160814_195433

Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym )

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki, idealny do kanapek lub naleśników. W okresie zimowym bardzo chętnie sięgam po słoik wcześniej przygotowanego dżemu  lub powideł. Dla oszczędności czasu użyłam cukru żelującego, przez co nie było potrzeby dodawania większej ilości zwykłego cukru. Cukier żelujący sprawił, że owoce były gotowane zdecydowanie krócej,wówczas nie stracą na swojej wartości jak i kolorze. Mając na uwadze kaprys mojego malucha dżem zmiksowałam i wg definicji dotyczącej przetworów przypomina galaretowatą marmoladę. Uzyskana konsystencja jest idealna do rozsmarowania, a smak jest zdecydowanie lepszy od produktów na sklepowych półkach.

Składniki na 3-4 słoiczki

  • czerwona porzeczka 1,5 kg
  • cukier kryształ 200 g
  • cukier żelujący 1:1   200 g

Przygotowanie:

Owoce umyć i usunąć łodyżki ( za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko ). Do dżemu użyłam mrożonych owoców. Porzeczki umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać zwykłym cukrem. Całość gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika, aż owoce puszczą sok. Ilość cukru zależna jest od pożądanego smaku. Porzeczki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owoców lub wg uznania całkiem na gładko. Wstawić ponownie na palnik zmniejszając jego moc, podgrzewać celem odparowania nadmiaru płynu. Dżem mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać cukier żelujący, kiedy dżem zaczynie „pyrkać ” zmniejszyć moc palnika i pogotować do zgęstnienia, dość często mieszając. Gorący dżem przelać do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić dnem do góry. Słoiki pozostawić do całkowitego wystygnięcia na bawełnianej szmatce.

 20160814_195433 20160814_195537 20160814_200011


Róbmy przetwory! 2016

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.