Faworki bezglutenowe

dav

Faworki bezglutenowe

Po raz kolejny, ku mojemu zaskoczeniu bardzo udany wypiek bezglutenowy. Ciasto jest bardzo plastyczne i delikatne, swobodnie się wałkuje i nie wymaga znaczącego nakładu pracy. Przy faworkach bezglutenowych, pominęłam etap „bicia ciasta”, więc o wiele szybsze są w przygotowaniu.  Zasada ta sama, mianowicie  im cieniej wałkowane ciasto, tym bardziej kruchy otrzymamy chrust.

Składniki na jedną paterę 

  • koncentrat mąk Schär 300 g, plus do podsypania
  • żółtka z 5 jaj
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ( produkt bezglutenowy ) 1/2 łyżeczki
  • śmietana 18 % 180 ml
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia ( smalec, olej rzepakowy )
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.

dav

Share Button

1 Comment

Dodaj komentarz