received_598274050306523

Faworki chrusty

Faworki czyli chrusty, chruściki czy kręple. Najczęściej smażone w okresie karnawału, tłustego czwartku, i na ostatki. Falowane, chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, ze śmietanowego ciasta, smażone jak pączki.

Składniki;

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • śmietana gęsta kwaśna 4-5 łyżki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 16 g
  • żółtka z 5 jaj
  • masło roztopione 2-3 łyżki
  • spirytus 2 łyżki
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia 1 litr

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę,  spirytus i dokładnie połączyć.  Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce.Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości  3 cm, a długości 12-13 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć nadmiar tłuszczu na bibule. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

received_598274043639857 received_598274050306523 received_598274100306518

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.