Faworki na krupczatce

Faworki na krupczatce

Faworki czyli chrusty, chruściki czy kręple. Faworki najczęściej smażone w okresie karnawału, tłustego czwartku i na ostatki. Falowane, chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, ze śmietanowego ciasta, smażone jak pączki. Faworki na krupczatce są bardzo kruchutkie i delikatne, te cienień wałkowane nawet rozpadają się w ręku. Pyszne !

Składniki na około 2 talerze

  • mąka pszenna 2 szklanki 335 g
  • mąka krupczatka 1 szklanka 215 g
  • śmietana 18 % 250 g
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 16 g
  • żółtka z 6-7  jaj
  • spirytus lub rum  1 łyżka
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia 1 litr
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  • Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę,  sól, cukier, spirytus i dokładnie połączyć.  Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce. Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości  3 cm, a długości 10 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,

20160123_110443 20160123_110919 20160123_113039 20160123_113137

Share Button

Dodaj komentarz