Francuskie róże

2

Przepiękna dekoracja wśród ciast na stole, zarówno pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska,  jabłka z nutą cynamonu zapiekane w cieście francuskim.

Składniki na 6 sztuk

  • jabłko 1
  • ciasto francuskie 1/2 opakowania
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1/3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • woda 1 szklanka
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

  • jabłka umyć, przekroić na pół wydrążyć miąższ i pokroić w piórka
  • gorącą wodę połączyć z sokiem z cytryny, zalać jabłka w plastrach, moczyć do miękkości 2-3 minuty, odsączyć i przestudzić
  • cukier połączyć z cynamonem
  • ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 2 cm, na każdym ułożyć plasterki jabłka na zakładkę  przy górnej krawędzi, posypać cukrem z cynamonem, następnie zwinąć luźno w rulon,  i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najwygodniej będzie użyć formy na muffiny. Piec w temperaturze 200 ° do 15 minut.
  • różyczki oprószyć cukrem pudrem

Smacznego.

 11216044_651424091658185_2009254746_n 2

Share Button

Dodaj komentarz