Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do różnego rodzaju deserów takich jak racuchy, gofry, lody. Ten wpis powstał na szybko tak naprawdę na potrzebę przepysznego deseru, który pojawił się w ten szary dzień mianowicie Bezowe gniazda z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową klik. W okresie letnim planowałam przetwory z owoców, niestety zaprzestałam na jabłkach klik i śliwkach klik.  Owa frużelina powstała z kompotu truskawkowego być może to nie to samo, ale udało się uzyskać owoce w żelu. Używając owoców wcześniej już przerobionych frużelina pozbawiona jest jedynie intensywnej czerwieni jak w przypadku owoców świeżych, jednak nie traci na smaku.  

Frużelina na bazie kompotu

  • kompot truskawkowy słoik 1 l
  • żelatyna + woda 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda 2 łyżki
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie

Kompot przelać do garnka zagotować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody, pozostawić do jej napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą, dodać do gotującego się kompotu. Garnek zdjąć z palnika dodać żelatynę, dokładnie wymieszać ponownie zagotować, aż owoce zgęstnieją. Gorący żel owocowy przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić na ściereczce dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.

Frużelina z owoców świeżych lub mrożonych

  • truskawki 500-600 g
  • cukier  250 g
  • woda 200 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 3-4 łyżki + woda 50 ml

Przygotowanie:

Owoce umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Truskawki zasypać cukrem dodać sok z cytryny, wodę. Całość zagotować do momentu kiedy owoce zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą dokładnie wymieszać, następnie dodać do gotujących się truskawek co jakiś czas mieszając. Gorący żel owocowy przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić na ściereczce dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.

20151022_115821

20151022_115836

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.