20151022_115836

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa to znakomity dodatek do różnego rodzaju deserów takich jak racuchy, gofry, lody. Ten wpis powstał na szybko tak naprawdę na potrzebę przepysznego deseru, który pojawił się w ten szary dzień mianowicie Bezowe gniazda z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową klik. W okresie letnim planowałam przetwory z owoców, niestety zaprzestałam na jabłkach klik i śliwkach klik.  Owa frużelina powstała z kompotu truskawkowego być może to nie to samo, ale udało się uzyskać owoce w żelu. Używając owoców wcześniej już przerobionych frużelina pozbawiona jest jedynie intensywnej czerwieni jak w przypadku owoców świeżych, jednak nie traci na smaku.  

Frużelina na bazie kompotu

  • kompot truskawkowy słoik 1 l
  • żelatyna + woda 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda 2 łyżki
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka

Przygotowanie

Kompot przelać do garnka zagotować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody, pozostawić do jej napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą, dodać do gotującego się kompotu. Garnek zdjąć z palnika dodać żelatynę, dokładnie wymieszać ponownie zagotować, aż owoce zgęstnieją. Gorący żel owocowy przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić na ściereczce dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.

Frużelina z owoców świeżych lub mrożonych

  • truskawki 500-600 g
  • cukier  250 g
  • woda 200 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 3-4 łyżki + woda 50 ml

Przygotowanie:

Owoce umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Truskawki zasypać cukrem dodać sok z cytryny, wodę. Całość zagotować do momentu kiedy owoce zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą dokładnie wymieszać, następnie dodać do gotujących się truskawek co jakiś czas mieszając. Gorący żel owocowy przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić na ściereczce dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.

20151022_115821

20151022_115836

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.