Gofry

Gofry

Gofry idealnie chrupiące, takie jak z budki nad morzem ?, najlepsze. Zawsze są moim wspomnieniem letnich, urlopowych dni, które spędzamy zazwyczaj nad naszym, pięknym Bałtykiem. Jak przygotować takie pyszne i chrupiące gofry ? Gofrownica powinna mieć minimum 1000 W, a ta przy maksymalnej mocy ma 1100 W i taka moc jest wystarczająca do domowego użytku. Nieprzywierająca powłoka znacząco ułatwi nam przygotowanie pysznych gofrów. Czas wypiekania gofrów to kolejny ważny element, aby były mocno chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku to mniej więcej 3-6 minut, w zależności jaką gofrownicę posiadacie. Jeśli chcecie, aby Wasze gofry nieco zmiękły wystarczy ciepłe ułożyć jeden na drugi. Ciasto powinno być mocno napuszone, a dzięki dobrze ubitym białkom właśnie taki efekt otrzymamy. To co, zabierajcie się do smażenia ! 😉

Składniki na 8-12 sztuk

  • jajka 2 ( osobno żółtka i białka )
  • mleko 1 szklanki
  • maka pszenna 1 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczki
  • cukier lub cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do natłuszczania – opcjonalnie

Przygotowanie

  • Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
  • W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.

31953120_2095212927374226_5820443721379872768_n

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.