Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

dav

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Jeśli lubicie gołąbki mam dzisiaj dla Was smaczną i szybszą w przygotowaniu wersję tego dania. Oszczędzamy czas spędzony przy parzeniu kapusty, zawsze mnie to zniechęcało, aby się za nie zabrać. W tym przepisie kapustę ścieramy na tarce i dodajemy do środka obsmażanych kotlecików, które następnie zalewamy sosem pomidorowym i danie dochodzi już tylko w piekarniku, a my mamy czas na szybką kawę. Wspaniała alternatywa dla osób ceniących czas spędzany w kuchni.

Składniki na około 20-24 sztuk

  • biała kapusta 1/2 z małej główki
  • mięso mielone z łopatki 500 g
  • ryż Parabolo 200 g
  • cebula 2 duże
  • czosnek 1 ząbek
  • olej do smażenia, masło 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • jajka 2
  • bułka tarta 2 łyżki
  • mąka lub bułka tarta – bezglutenowa

Sos pomidorowy

  • pomidory w puszce 2
  • bulion 1,5 l
  • mała cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • mąka Schar 2-3 łyżki lub zwykła
  • śmietana 2 łyżki
  • sól, pieprz, oregano, koperek, szczypta cynamonu, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  • Białą kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, gotujemy na osolonym wrzątku parę minut. Kapustę odcedzamy i studzimy. Ryż gotujemy nieco krócej niż zwykle, studzimy. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli i smażymy na mniejszym ogniu. Surowe mięso przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, ugotowany ryż, kapustę i większą połowę cebuli z czosnkiem ( resztę dodajemy do sosu pomidorowego ), bułkę tartą i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy i formujemy owalne gołąbki. Następnie obtaczamy z obu stron w mące lub bułce tartej i smażymy na rumiany kolor. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 20-25 minut.
  • Pomidory z puszki przekładamy do garnka, miksujemy blenderem na gładko. Następnie dodajemy bulion i pozostałą ilość cebuli z czosnkiem, doprowadzamy do zagotowania. Chochlę wywaru mieszamy z mąką i śmietaną, doprawiamy. Mieszankę wlewamy na gotujący się wywar pomidorowy, doprowadzamy do zgęstnienia.

dav

Share Button

1 Comment

  1. To coś dla mnie :) Zawsze się strasznie męczę przy zawijaniu gołąbków.

Dodaj komentarz