Granola

Granola

Granola jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, pestek i suszonych owoców. Wszystko obficie polane i zmieszane z miodem i sokiem owocowym,  po czym zapieczone do chrupkości. Przygotowałam granolę cytrusową z rozgrzewającym imbirem i aromatyczną nutą skórki cytrusowej. Granolę podajemy z jogurtem lub mlekiem, a dopełnieniem wartościowego posiłku mogą być świeże owoce. Uwielbiam do takiego śniadania dodać świeże lub mrożone maliny, jeżyny, borówki lub po prostu banana.

Składniki na około 430 g

  • płatki owsiane górskie 1 szklanka
  • płatki orkiszowe pełnoziarniste 1/2 szklanki
  • orzechy 1/2 szklanki
  • migdały 1/2 szkalnki
  • suszona żurawina 1/2 szklanki
  • prażony słonecznik garść
  • pestki dyni garść
  • rodzynki garść
  • świeży imbir kawałeczek
  • skórka z pomarańczy
  • sok pomarańczowy 1/2 szklanki
  • miód płynny 5 łyżek
  • szczypta soli

Przygotowanie 

  • Do miski wsypujemy płatki. Dodajemy posiekane migdały i orzechy, ziarna, żurawinę, szczyptę soli. Ścieramy skórkę z pomarańczy ( uprzednio sparzona ), a sok wyciskamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki zalewamy miodem i sokiem z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
  • Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenie, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Składniki na granolę wykładamy równomiernie na blaszkę. Pieczemy do chrupkości przez 20-25 minut, mieszając co 5-10 minut. Pod koniec pieczenia dosypujemy rodzynki. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Z czasem studzenia płatki będą nabierały twardości. Granolę przechowujemy w słoiku lub pojemniku, puszcze.

Smacznego.

27544589_2052745894954263_445146771815888647_n 27545140_2052349184993934_4574056442118653192_n (1)

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.