26166647_2037483096480543_1225342528695316326_n

Gryczane kotlety z kurczakiem cukinią i marchewką

Gryczane kotlety z kurczakiem cukinią i marchewką

Proste i szybkie w przygotowaniu gryczane kotlety z kurczakiem cukinia i marchewką. Delikatne i dietetyczne, gdyż są pieczone, a nie smażone. Smaczne na ciepło od razu po upieczeniu, jak i na zimno jako przekąska na wynos do szkoły lub pracy. Jeśli zostanie Ci kasza gryczana z obiadu z poprzedniego dnia, wykorzystaj ją w ten lub inny sposób.

Składniki na 10 kotletów średniej wielkości 

  • ugotowana kasza gryczana 100 g
  • jajka 2
  • surowy filet z indyka lub kurczaka 100 g
  • cukinia 100 g
  • marchew połowa średniej wielkości
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • mąka gryczana 2-3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
  • przyprawy wg uznania

Przygotowanie 

Warzywa myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Surowe mięso siekamy jak najdrobniej. Dodajemy rozkłócone jajka, obie mąki, posiekaną natkę i doprawiamy ulubionymi ziołami lub przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę formując zgrabne kotleciki. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z lekkim sosem jogurtowym.

Smacznego,

26166647_2037483096480543_1225342528695316326_n

Share Button

2 thoughts on “Gryczane kotlety z kurczakiem cukinią i marchewką

  1. A jak smakują. Nawet brak filetów drobiowych czy też cukinii nie zrobi smakom krzywdy. Sos dla dorosłych podałbym jogurtowo czosnkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.