Grzebienie drożdżowe z serem

dav

Grzebienie drożdżowe z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym.

Składniki na 15-20 sztuk

Ciasto drożdżowe 

  • drożdże piekarskie 15-20 g
  • cukier 2 łyżki
  • ciepłe mleko 1 szklanka 300_360 ml
  • mąką pszenna 450 g, plus do podsypania
  • masło 1 czubata łyżka
  • jajko
  • szczypta soli

Masa serowa 

  • serek śmietankowy 200 g
  • żółtko z małego jajka
  • budyń śmietankowy 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier 1-2 łyżki
  • cukier puder do oprószenia
  • roztopione masło do posmarowania ciasta

Przygotowanie

  • Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Mleko z cukrem podgrzewamy do letniej temperatury, kruszymy drożdże, dodajemy dwie, trzy łyżki maki i mieszamy z grubsza. Szklankę z zaczynem umieszczamy w misce z mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rozkłócone jajko przelewamy do miski z mąką, dodajemy masło. Przygotowane składniki odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy.
  • Serek śmietankowy miksujemy z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i suchym budyniem.
  • Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce  pod przykryciem ( na około godzinę ).
  • Część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przez środek nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Następnie dzielimy na parę części i każdą nacinamy do połowy co 0,5-1 cm. Delikatnie zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Grzebienie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor. Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego,

 

dav

Share Button

4 Comment

  1. Emilia says: Odpowiedz

    W przepisie uzylas swiezych drozdzy czy instant?

    1. Świeże :)

  2. Anonim says: Odpowiedz

    Serek homogenizowany czy normalny twaróg ?

  3. Serek śmietankowy twarogowy.

Dodaj komentarz