20151021_144139

Idealne pierogi ruskie

Idealne ciasto pierogowe na szybkie lepienie kiedy to domownicy zażyczą sobie na obiad właśnie pierogi ruskie. Często mam zamrożoną porcję farszu więc pracy przy ich przygotowaniu jest o połowę mniej, i to lubię. Ciasto jest bardzo elastyczne nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką dlatego bardzo szybko się je robi, a praca z wałkiem nie jest czymś strasznym. Ciasto jest tak sprężyste i elastycznie, że można je rozwałkować bardzo cienko. Gotowane pierogi nie rozlepiają się, a w smaku są bardzo delikatne wręcz rozpływające się. Wystudzone nie zlepiają się, wszystko to dzięki dodaniu oliwy do ciasta i zaparzonej mące. Gorąco polecam.

Ciasto pierogowe

Składniki na około 30 pierogów

  • mąka 200 g
  • oliwa 2 łyżki
  • wrząca woda 1/2 szklanki

na około 60 pierogów

  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • oliwa 3-4 łyżki
  • wrząca woda 250 ml
  • sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  • Mąkę i sól przekładam na stolnicę, robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlewam gorącą wodę. Gorącą wodę wlewam ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatam dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatam parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymam pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Dzielę na parę części, z każdej rozwałkowuję cienko placek około 2-3 mm, wykrawam krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nakładam małą łyżeczkę farszu, zlepiam dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia.  Pierogi przygotowane do gotowania przykrywam ściereczką, aby nie wyschły.
  • Gotuję większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej, podaję ze skwarkami lub cebulką.

Farsz na pierogi ruskie :

  • ziemniaki 1 kg
  • ser biały 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula 2
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieram myję, gotuje do miękkości dzień wcześniej. Pozostawiam wystudzone pod przykryciem. Następnego dnia ziemniaki i ser wyciskam przez praskę, lub mielę maszynką. Cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaje do farszu, doprawiam do smaku.
  • Boczek kroję na drobną kostkę, podsmażam do wytopienia tłuszczu dodaje cebulę pokrojoną w kostkę smażę do miękkości.

20151021_144139 20151021_144112

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.