Jabłka pod biszkoptową pierzyną

biszk

Nie masz pomysłu na jabłka, to najszybszy przepis, wypiek bardzo delikatny ciasto biszkoptowe a pod nim słodkie jabłka.

Biszkopt:

  • jajka 4
  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • cukier puder lub drobny kryształ 2/3 szklanki
  • ponadto: jabłka 2, cukier puder do posypania.

 

Sposób wykonania:

  1. Umyte jabłka wydrążyć ze środka, pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Jajka starannie oddzielić żółtko od białka, białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Jak przy tradycyjnym przepisie na biszkopt, dodać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając.
  4. Dodawać po jednym żółtku, miksując całość.
  5. Mąkę z proszkiem, wcześniej przesianą dodać do masy, wymieszać na najniższych obrotach miksera, lub delikatnie łopatką.
  6. Ciasto biszkoptowe wylać na owoce.
  7. Pieczenie: 40-45 minut, na 170 C ( w zależności od piekarnika, najlepiej do suchego patyczka).
  8. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

biszk

 

Share Button

Dodaj komentarz