20160424_093316

Jabłka w cieście bez glutenu

Jabłka w cieście bezglutenowe

Jabłka w cieście bezglutenowe. Smażone plastry jabłka w cieście naleśnikowym z odrobiną wanilii, w wersji bezglutenowej to smaczna propozycja na śniadanie, kiedy nudzą się tradycyjne racuchy czy pancakes. Delikatne i mało słodkie ciasto na mące ryżowej, w połączeniu ze świeżością i chrupkością owoców, lekko oprószone cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się mieszanka cynamonu z cukrem trzcinowym, placuszki obficie obtoczone będą jeszcze smaczniejsze. Tanie i proste w przygotowaniu danie smakuje wspaniale !

Składniki na 4 porcje

  • jajka 2
  • serek waniliowy 150 g
  • mleko ryżowe, migdałowe 5 łyżek
  • mąka ryżowa 150 g
  • proszek do pieczenia bez glutenu 1 łyżeczka
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • jabłka 2-3
  • cukier puder
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  • W misce umieszczam mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszam. Jajka, mleko i serek mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaję partiami sypkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, aby dokładnie pokryła plastry jabłek. Jabłka myję obieram ze skóry, następnie wykrawam gniazdo nasienne. Kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm.
  • Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Plastry jabłka zanurzam w cieście, układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki oprószam cukrem pudrem, podaję na ciepło choć i te po wystudzeniu smakują obłędnie.

 Smacznego,

1 20160424_093121 20160424_093316 20160424_093351

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.