Jaglane kotleciki z cukinią smażone

Jaglane kotleciki z cukinią smażone

Kiedy nudzą się tradycyjne kotlety mielone czy też schabowe, a z poprzedniego obiadu została Ci kasza, proponuję jaglane kotleciki z cukinią, bezglutenowe. Oczywiście w tym miejscu mój mąż stwierdziłby, schabowy ? nigdy się nie nudzi ! Mimo wszystko, taka błyskawiczna alternatywa dla tych tradycyjnych, smaczne i bardzo szybko się je robi. Tym bardziej jeśli można wykorzystać brzydko mówiąc resztki z lodówki, to jestem za, gdyż uwielbiam takie przepisy. Kompozycja dodatków dowolna, możesz dodać startą marchew, dynie lub cukinię. Jeśli masz ochotę na odtłuszczoną wersję odsyłam do przepisu klik.

Składniki na 5-6 kotlecików 

  • ugotowana kasza jaglana 50 g
  • kawałek cukinii
  • jajko
  • mix mąk bezglutenowych 2-4 łyżki
  • bułka tarta bezglutenowa 
  • kurkuma, słodka papryka, pieprz, oregano

Przygotowanie 

Ugotowaną kaszę rozdrabniamy. Następnie ścieramy kawałek cukinii ( nie obierając ze skórki ). Dodajemy rozkłócone jajko i przyprawy. Ilość mąki należy dostosować do wielkości jajka. Masa na kotlety ma być lepka, ale dająca się formować w kotlety. Obtaczamy  w bułce tartej z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego,

 26815071_2043635685865284_3257118839872772629_n

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.