Jaglane naleśniki z musem jabłkowym i miodem

Jaglane naleśniki z musem jabłkowym skropione miodem rzepakowym, idealne połączenie. Naleśniki zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, kasza jaglana jest mało wyczuwalna w smaku, mięciutkie i elastyczne po usmażeniu jak te tradycyjnie. Dzięki dodaniu wody mocno gazowanej są bardzo puszyste i delikatne. Polecam zdrowe naleśniki jaglane na śniadanie lub kolację.

Składniki na 8-12 sztuk

  • mleko krowie, sojowe lub ryżowe 240 ml
  • woda mocno gazowana 240 ml
  • kasza jaglana 100 g
  • woda 1 szklanka
  • jajka 2
  • masło klarowane 4 łyżki
  • mąka pełnoziarnista pszenna 3 łyżki
  • mąka pszenna 5-6 kopiastych  łyżek
  • oliwa do smażenia
  • mus jabłkowy klik
  • miód lub cukier puder

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną zalać szklanką zimnej wody ugotować wg zaleceń na opakowaniu. W trakcie gotowanie większość wody odparuje dlatego pod koniec należy kontrolować kaszę co jakiś czas mieszając. Gorącą kaszę przełożyć do malaksera, dodać mleko i zmiksować na gładko. Do otrzymanej masy dodać dwa rodzaje mąki i rozkłócone jajka, energicznie wymieszać trzepaczką lub kuchenną rózgą. Następnie dodać wodę, masło ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki odstawić na parę minut.
  • Patelnię do naleśników rozgrzać, dodać oliwę najlepiej patelnię natłuszczać sylikonowym pędzlem. Ciasto naleśnikowe wlewać na rozgrzaną patelnię chochlą. Smażyć do momentu kiedy naleśnik odchodzi od brzegów i dna patelni, obrócić na drugą stronę za pomocą łopatki kuchennej smażyć około minuty. Usmażone naleśniki przełożyć na duży, płaski talerz jeden na drugim.  Gotowe naleśniki posmarować musem jabłkowym, zwinąć w rulony lub trójkąty. Przed podaniem skropić miodem lub oprószyć cukrem pudrem.

20151020_163041 20151020_163207

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.