20160727_173638

Babeczki jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe babeczki z kruszonką

Składniki na 12-16 muffin

*Składniki w temperaturze pokojowej

  • miękkie masło 80 g
  • jogurt naturalny lub serek homogenizowany 150 g
  • jajka 2 duże
  • mleko 100 ml
  • cukier 80 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • mąka tortowa 260 g
  • kruszonka do posypania

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując do połączenia składników, na końcu dodać mleko i jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Składniki sypkie dodawać partiami, zmiksować. Papilotki wyłożyć do formy. Ciasto nałożyć do 2/3 wysokości papilotek, wierzch posypać kruszonką wg uznania. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut,  do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

20160727_173638 20160727_173822

Share Button

2 thoughts on “Babeczki jogurtowe z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.