Karkówka z grilla

Okres grillowania i relaksu rozpoczęty. Długie, słoneczne dni i dobre towarzystwo skłania do spędzania czasu w ogrodzie, działce lub balkonie.

A skoro tak, to nie może się obyć bez aromatycznych potraw z grilla. Dlatego pragnę podzielić się z wami moim ulubionym przepisem na marynatę, po którym nasza karkówka będzie wspaniale pachnieć i przepysznie smakować. Sekret marynaty polega na równomiernym rozprowadzeniu jej po mięsie, odpowiednim czasie marynowania oraz o doborze odpowiedniego kawałka karczku.

Mięso

  • 1-1,5 kg karkówki – wybieramy kawałki z najchudszym mięsem aczkolwiek lekkie nitki tłuszczyku dodadzą tylko smaku.

Składniki marynaty:

  • pół szklanki oliwy lub w ostateczności oleju dobrej jakości
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

szczypta przypraw ;

  • kolendra, gorczyca, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili – jeżeli dysponujecie własnym ogródkiem to najlepsze własne w innym przypadku zapraszam do pobliskich sklepów z przyprawami świata
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy – polecam musztardę Dijon

 

  • 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Mięso pokroić według uznania w cienkie lub grube plastry, lekko rozbić. Wszystkie pozostał składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Czosnek  przecisnąć przez praskę. Cebulę bardzo drobno siekamy i przed dołączeniem do pozostałych składników zgniatamy by wypuściła jak najwięcej soków. Polecam przygotowanie składników marynaty w misce, którą następnie po starannym owinięciu folią spożywczą odkładamy do lodówki na min. 24 h.

Jedną z najważniejszych czynności jaką należy wykonać w przypadku grillowania karkówki to wielokrotność jej przewracania, w celu nie dopuszczenia do wysuszenia mięsa. Karkówkę powinno się przyrządzać około 5-6 minut w bardzo wysokiej temperaturze. Następnie odstawić (najlepiej w folii aluminiowej ) na wyższy poziom grilla, by odpoczęła. Dzięki temu nabierze ona w pełni swojego smaku i aromatu. Karkówki nie należy również zbyt szybko rozkrajać, ponieważ wypłyną soki, a mięso stanie się suche.

Życzę przepysznej karkówki z grilla.

 

11351265_1668230683405788_867804615869636230_n 11254317_1668230723405784_667206049683855098_n

 

 

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.