Karp tradycyjny

Karp tradycyjny.

Odkąd pamiętam na naszym stole wigilijnym, króluje karp tradycyjny. Wszyscy go uwielbiamy, ile by się go nie kupiło i tak znika w mig, nawet tegoroczne 15 kg. Wiem, co po niektórym ciężko to pojąć, ale cóż kto uwielbia karpia, to zrozumie. Moja mama idealnie go przyrządza, jest idealnie wysmażony z nadmiaru tłuszczu, cóż próbuje dojść do tego właśnie ideału. 

 

Składniki

  • karp w dzwonkach ( ilość dowolna)
  • jajka roztłuczone
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • masło do zapieczenia w piecu

Przygotowanie:

  1. Dzwonki ryby, wcześniej wypłukane po patroszeniu należy tylko posolić wg uznania.
  2. Karpia obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć z każdej strony  na złoty kolor na małym ogniu.
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozłożyć małe kawałki masła i zapiec w piekarniku. Pieczenie 40-50 min. 180 *C.

karp 2Smacznego.

 

karp 1

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.