Kartacze – cepeliny z mięsem

Kartacze

Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej podawane w towarzystwie cebuli, skwarków lub gęstej śmietany. Potrawę najczęściej można spotkać  w domach Suwalszczyzny i Podlasia. Natomiast na Litwie odpowiednikiem kartacza jest cepelin, polany gęstą śmietaną. Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kartaczy z mięsem mielonym drobiowym, ze względu na juniora. Zaś te prawdziwe nadziane są mięsem wołowo-wieprzowym, lub gotowanym w rosole i nie mają przede wszystkim dodatku mąki. Dobry ziemniak to podstawa w tym daniu. Owszem ich przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt końcowy i smak wynagrodzi wszystko. Polecam.

Składniki na około 8-10 kartaczy

  • ziemniaki 1 kg
  • skrobia ziemniaczana
  • jajko
  • sól, pieprz

Farsz 

  • mięso mielone drobiowe 400 g
  • natka pietruszki susz 1 łyżeczka, sól, pieprz, majeranek
  • cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa do smażenia

Do polania

  • boczek
  • cebula
  • słonina wg uznania

Przygotowanie:

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie, aż się zarumieni. W połowie smażenia dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, redukuję moc palnika. Wystudzoną cebulę z czosnkiem dodaję do mięsa, mieszam i doprawiam. Ziemniaki obieram i myję, następnie mniejszą połowę gotuję w osolonej wodzie. Drugą część ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładam na sito lub gazę, odsączam nadmiar soku. Sok ziemniaczany odstawiam, powinna zostać sucha masa ziemniaczana. Gotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do wystudzenia. W przypadku posiadania lepszych i mącznych ziemniaków dodanie skrobi ziemniaczanej powinno być zbędne lub dodanie w śladowej ilości. Mąkę ziemniaczaną lub osad z odlanego soku ziemniaczanego ( skrobia ) dodaję w ilości odpowiedniej do uzyskania konsystencji, aby móc je zlepiać. Wielkość klusek zależna jest od upodobań. Zwilżonymi dłońmi odrywam z ciasta ziemniaczanego kawałek, następnie formuję dłońmi spłaszczony placek na środek nakładam łyżkę farszu. Kluskę zlepiam i formuję odpowiedni kształt. Gotuję w osolonym wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody zmniejszam moc palnika i gotuję w czasie 15-20 minut. Wyjmuję jednego i sprawdzam w przekroju czy mięso jest ugotowane. Kartacze wyjmuję  łyżką cedzakową. Podaję ze skwarkami lub cebulą.

Smacznego,

20160410_150126 20160410_150147111111

Share Button
Oznaczone , , , ,

Jedna opinia z “Kartacze – cepeliny z mięsem

  1. Pięknie, dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.