Kluski leniwe bezglutenowe

Kluski leniwe bezglutenowe

Składniki na 2 porcje 

  • ser biały twarogowy 210 g
  • jajka 2
  • cukier  lub ekstrakt z wanilii
  • koncentrat mąki bezglutenowej Schär 130 – 150 g plus do ewentualnego podsypania
  • cynamon
  • masło klarowane 1 – 2 łyżki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Ser biały przeciskam przez praskę, dodaję dwa żółtka i ekstrakt waniliowy, mieszam. Białka z jajek ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Kolejno do twarogu dodaję ubitą pianę, mieszam do połączenia. Stopniowo dodaję koncentrat mąki bezglutenowej, mieszając łyżką. Kiedy ciasto na kluski będzie zwarte przekładam je na stolnicę, podsypuję mąką i zagniatam do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Ciasto dzielę na dwie lub trzy części, roluję długie wałeczki jak na kopytka. Każdy rulon lekko spłaszczam i pod ukosem wykrawam kluski o dowolnej wielkości. W razie potrzeby podsypuję mąką.
  • Kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je przez 1 minutę. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową.  Podaję z klarowanym masłem i cynamonem.

Smacznego,

20160406_182743 20160406_183015 20160406_183113

Share Button

1 Comment on Kluski leniwe bezglutenowe

  1. Anonim
    8 kwietnia 2016 at 18:16 (2 lata ago)

    Smaczne :)

    Odpowiedz

Leave a Reply