Kluski leniwe

20150930_164028

Kolejny przepyszny wpis poleca się jeśli nie masz pomysłu na obiad. Co prawda nic nowego tym bardziej odkrywczego, ale cóż tym posiłkiem powracam w dziecięce lata, kiedy babcia robiła nam właśnie takie kluski leniwe z dodatkiem bułki tartej na słodko.

Składniki na dwie porcje:

  • ser biały twarogowy 250 g
  • mąka pszenna 150 g
  • jajka 2
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier 2 łyżeczki
  • bułka tarka
  • masło 50 g
  • sól

Przygotowanie:

  • Ser biały rozdrobnić na pomocą widelca lub ubijaka do ziemniaków. Dodać żółtka i cukier waniliowy, wymieszać. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę dodać do sera, wymieszać.  Następnie dodać przesianą mąkę delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść chwilę. Uformować wałek, z którego wykroić ukośne kluski o dowolnej wielkości. Leniwe wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować partiami 2-3 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić na łyżce cedzakowej. Masło roztopić z cukrem, dodać bułkę tarta. Kluski leniwe podawać na ciepło polane masłem z bułką tartą.

20150930_164220 20150930_164028 20150930_162638 20150930_162638

 

Share Button

Dodaj komentarz