Knedle ze śliwkami w posypce cynamonowej

Knedle ze śliwkami w posypce cynamonowej.

Knedle ziemniaczane nadziane soczystymi i słodkimi śliwkami, dla odmiany obtoczone w słodkiej i cynamonowej posypce. Pyszny i sycący obiad.

Składniki na 2-3 porcje

Ciasto:

  • ziemniaki 700 g ( mączne )
  • mąka pszenna 250-300 g
  • jajka 2
  • śliwki węgierki około 10 dużych
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 3 łyżka

Posypka:

  • bułka tarta 150 g
  • masło 70 g
  • cukier 4 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawić do wystudzenia. Śliwki umyć, przekroić do połowy i usunąć pestki. Cukier wymieszać z cynamonem, środek każdej śliwki posypać wg uznania. Ziemniaki połączyć z jajkami, mąką i dobrze zagnieść. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe porcje. Każdy kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószać mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej, układać na stolnicy. Gotować partiami  do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli, najlepiej spróbować jednego ).
  • Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą. Prażyć chwilę,  aż posypka zrobi się sucha. Posypkę przełożyć do głębokiego talerza, połączyć z cukrem i cynamonem. Gorące knedle obtoczyć w posypce.

Smacznego

 

20160823_163041 20160823_163605

Share Button

Leave a Reply