20150923_182800

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami do tego  kleks śmietany lub z polewa z bułki tartej na słodko. Śliwki będące na straganach są teraz najsmaczniejsze. Duże, soczyste i bardzo słodkie śliwki węgierki. Ciasto na knedle bardzo delikatne, gładkie wręcz rozpływające się w ustach.

  • ziemniaki 700 g ( mączne )
  • mąka 250-300 g
  • jajka 2
  • śliwki węgierki około 10 dużych
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 3 łyżka
  • ponadto: śmietana 100 g, cukier 2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ziemniaki odstawić do wystudzenia. Śliwki umyć, przekroić do połowy i usunąć pestki. Cukier wymieszać z cynamonem, środek każdej śliwki posypać wg uznania. Ziemniaki połączyć z jajkami, mąką i zagnieść. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe porcje. Każdy kawałek lekko docisnąć w kształt placuszka z wgłębieniem, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując kulkę. W razie potrzeby dłonie oprószać mąką, gdy ciasto się lepi. Knedle lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej, układać na stolnicy. Gotować partiami  do 5 minut, delikatnie mieszając ( gotowanie zależy od wielkości knedli najlepiej spróbować jednego ). Śmietanę wymieszać z cukrem podawać z kleksem śmietany lub ulubionymi dodatkami.

20150923_182800 20150923_182654 20150923_182813

 

Czas na śliwki

Share Button

4 thoughts on “Knedle ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.