20160820_111324

Kokosowa jaglanka z owocami

Kokosowa jaglanka z owocami

Jaglanka jako królowa kasz, ma właściwości odkwaszające, nie zawiera glutenu przez co jest lekkostrawna, posiada również właściwości antywirusowe. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.

Składniki na 2 porcje

  • kasza jaglana 100 g
  • mleko kokosowe 1/2 szklanki
  • mleko roślinne 1/2 szklanki
  • cukier wanilinowy 1-2 łyżeczki
  • sól morska szczypta
  • wiórki kokosowe 1 łyżeczka
  • owoce

Przygotowanie

Kaszę jaglaną prażę w rondlu do momentu uzyskania orzechowego zapachu, następnie zdejmuję z palnika i zalewam mlekiem. Gdy kasza zacznie się gotować dodaję szczyptę soli morskiej, zmniejszam moc palnika i gotuję pod przykryciem na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Wiórki kokosowe i cukier wanilinowy dodaję na końcu. Owoce myję i osuszam. Kaszę podaję z owocami, a wierzch posypuję dodatkowo wiórkami.

Smacznego.

20160820_111324

Share Button

1 thought on “Kokosowa jaglanka z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.