Śląski kołocz z serem

dav

Śląski kołocz z serem

Składniki na formę 25 x 35 cm

Zaczyn

  • drożdże świeże 50 g
  • ciepłe mleko 200 ml
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki

Ciasto właściwe 

  • gotowy zaczyn
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtka z 2 jaj
  • masło 100 g
  • szczypta soli

Masa serowa

  • ser twarogowy 1,5 kg
  • jajka 4 duże
  • masło 100 g
  • cukier 1 /2 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • skrobia ziemniaczana 2-3 kopiaste łyżki

Posypka 

  • masło 100 g
  • cukier puder 100 g
  • mąka pszenna 220 g
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka

*Szklanka o pojemności 270 ml.  Moje ciasto posypałam dodatkowo odrobiną zwykłej kruszonki.

Przygotowanie:

  • Drożdże, cukier i mąkę dodajemy do ciepłego mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko, następnie zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • Przesianą mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, masło, żółtka, sól i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie delikatne i pulchne w dotyku. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do czystej miski, odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na 1-2 godziny. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie ser twarogowy mielimy przez maszynkę do mięsa lub praskę, trzykrotnie. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo zmielony ser, masło, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy. Miksujemy do połączenia składników. Składniki na posypkę siekamy, rozcieramy między palcami i chłodzimy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części z czego jedną większą wałkujemy na spód, następnie nakłuwamy widelcem. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową, wierzch wyrównujemy. Pozostałą część ciasta drożdżowego wałkujemy i wykładamy na wierzch masy serowej, delikatnie nakłuwamy. Otrzymaną posypkę skubiemy i układamy na wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ° C. Kołocz pieczemy przez 40-45 minut na rumiany kolor, w razie potrzebny redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Wystudzone ciasto trzymamy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Smacznego.

dav

dav

 

Share Button

Dodaj komentarz