Kostka Chałwowa

Kostka chałwowa, to rewelacyjne połączenie masy budyniowej o smaku czekoladowym z  chałwą, mogłoby się wydawać ależ słodkie otóż właśnie chałwa oddaje tylko delikatną nutę. Polecam ciasto na szczególne okazje jak i na co dzień.
Biszkopt kakaowy

  • jajka 8
  • mąka pszenna 8 kopiaste łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • gorąca woda 100 ml
  • kakao 3 kopiaste łyżki
  • cukier puder 100 g

Starannie oddzielone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Do białek dodawać po jednym żółtku. Składniki sypkie przesiać przez sito, połączyć delikatnie za pomocą łyżki . Ciasto przelać do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 *C do 40 minut, najlepiej do suchego patyczka.

Krem budyniowy z chałwą

  • 3 budynie czekoladowe
  • mleko 1200 ml
  • cukier puder 100 g
  • masło 200 g
  • chałwa 300 g
  • alkohol 50 g
  • ponadto czekolada deserowa 100 g, tarta na wiórki do dekoracji

Budyń ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia,pod przykryciem, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć z cukrem, partiami dodawać rozdrobnioną chałwę. Następnie dodawać budyń po łyżce, do otrzymania gładkiego kremu. Na końcu dodać troszkę alkoholu. Wszystkie składniki dodawać kolejno, cały czas ucierając. Ciasto biszkoptowe podzielić na dwa blaty, przełożyć kremem i posypać czekoladowymi wiórkami. Schłodzić minimum 5 godzin, najlepsze jest na drugi dzień.

kostka chalwowa 2

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.