Koszyki Wielkanocne

Efektowna ozdoba stołu świątecznego, lub zastępstwo dla tradycyjnych koszyczków z wikliny.

Składniki

  • mąka pszenna 800 g
  • mleko ciepłe 200 ml
  • woda ciepła 200 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • miód 1 łyżka
  • jajko
  • ponadto: rozkłócone jajko do posmarowania, folia aluminiowa, 2 szklane miski, wykałaczki.

Przygotowanie:

Połączyć mleko z wodą, pogrzać do letniej temperatury.  Drożdże rozkruszyć, dodać miód i dwie łyżki maki, rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe podzielić na trzy części. Szklaną, żaroodporną miskę owinąć folią aluminiową, ustawić na blasze dnem ku górze. Z jednej części ciasta przygotować cztery lub sześć równe i długie rulony. Na wierzchu miski ułożyć rulony na krzyż, posmarować rozkłóconym jajkiem. Kolejną część ciast rozwałkować na cienki placek, następnie wykrawać długie paski za pomocą radełka. Paski przeplatać naprzemiennie z rulonami. Całość posmarować roztrzepanym  jajkiem. Koszyczek drożdżowy piec na złoty kolor w temperaturze 190 °C przez 20-30 minut. Z ostatniej części zapleść tradycyjny warkocz. W ten sam sposób upiec na misce. Wystudzić następnie zdjąć z miski. Warkocz jako rączkę koszyczka przymocować wykałaczkami.

20150329_071454 20150329_071325

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.