Kotleciki ziemniaczane z cukinią bezglutenowe

Kotleciki ziemniaczane z cukinią bezglutenowe

Składniki na 3-4 porcje

  • ziemniaki 500 g
  • cukinia 1/2
  • koncentrat mąk Schär  2-4 łyżki ( zależy od ziemniaków )
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, papryka słodka
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy

  • jogurt typu greckiego 250 ml
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Cukinię myję i osuszam. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję szczyptę soli i odstawiać, aby puściła sok. Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Cukinię mocno odciskam, aby pozbyć się jak najwięcej soku. Do ziemniaków dodaję cukinię, jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni. Masę nakładam łyżką, formując zgrabne kotleciki. Kotlety smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotleciki odsączam na ręczniku papierowym, podaję z sosem.
  • Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Jogurt mieszam z czosnkiem i przyprawami. Następnie odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Smacznego,

20160622_195211 20160622_195252

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.