20160106_155733

Kotlety mielone najlepsze

Kotlety mielone są jednym z najbardziej znanych i lubianych dań obiadowym w polskich domach. Ot zwykły mielony pospolity kotlet i chyba żadna filozofia, aby je przygotować.  A jednak ! Sposób smażenia i dobór odpowiedniego mięsa okazują się być tu bardzo znaczące. Dotychczas jedzone przeze mnie kotlety mielone były pyszne, choć czegoś im brakowało. Dzisiaj zapraszam na delikatne i soczyste, a przy tym kruche mięso rozpływające się w ustach. Przepis rodziny naprawdę godny polecania.

Składniki na około 16-20 kotletów w zależności od wielkości.

  • mięso mielone karczek 1 kg
  • cebula 2
  • czosnek 3-4 ząbki
  • jajko 1
  • bułka czerstwa
  • mleko 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • sól, pieprz, natka z pietruszki suszona 1 łyżeczka
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Mięso wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Bułkę namoczyć w mleku z domieszką wodą, kiedy zmięknie wycisnąć dłońmi. Mięso zmielić przez drobne sitko, następnie zmielić podsmażoną cebulę, czosnek i bułkę. Do miski z mięsem dodać roztrzepane jajko, doprawić. Mięso dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać dłonią parę minut. Formować dość duże kule, następnie uformować owalny kształt kotleta. Kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanej oliwie. Smażyć na dużej mocy palnika ( na rumiany kolor ) tak, aby nie spalić kotletów natomiast mięso powinno się szybko ściąć na patelni i zatrzymać w sobie jak najwięcej soków, wówczas mięso pozostanie kruche i soczyste. Usmażone kotlety przełożyć do miski wyłożonej folią aluminiową, pozostawić pod przykryciem, aby lekko naparowały i „odpoczęły”.

Smacznego,

20160106_155733

20160106_155029

20160106_155949

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.