Kotlety rybne bezglutenowe

Kotlety rybne bezglutenowe

Większości z nas smakiem z dzieciństwa były właśnie między innymi kotlety rybne. Zmielona masa rybna z dodatkiem pietruszki, takie kotleciki rybne, pamiętam z przedszkolnych lat. Postanowiłam przygotować je w wersji bezglutenowej. Kotlety rybne bezglutenowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Dobór ryby, zależy od Waszych upodobań. Mam nadzieję, że posmakują i Waszym dzieciom.

Składniki na 8 kotletów

  • ryba Mintaj 500 g
  • jajko
  • natka z pietruszki
  • bułka tarta bezglutenowa
  • sól, pieprz
  • domowa Vegeta
  • olej do smażenia

Przygotowanie 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa na sitku o dużych oczkach. Dodajemy rozkłócone jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i bułkę tartą. Ilość bułki tartej, należy dopasować do pożądanej konsystencji i w zależności czy od tego, czy ryba była mrożona.  Z masy rybnej formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Następnie kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

 1

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.