20160126_171145

Kotlety z kaszy jaglanej z cukinią

Jednym z moich postanowień jest zdrowa i wzbogacona dieta, dla mnie i mojej rodziny, a wraz z tym ograniczenie cukrów.  Kasze znane od stulecia bogate w walory odżywcze, a jakże niedoceniane przeze mnie. Zalecane przez dietetyków, bogate w węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zapraszam dzisiaj na dietetyczną wersję kotletów z kaszy jaglanej z cukinią, pieczone w piekarniku. Takie kotlety świetnie sprawdzą się na obiad z dodatkiem sosu jogurtowego lub na wynos podczas pikniku, lub jako przekąska w pracy. Warzywny dodatek zależny jest tylko od upodobań gotującego, może to być brokuł, marchew, ziemniaki, kalafior, zielony groszek. Jaglane kotlety z cukinią podkręcone nutą chili, pyszne i chrupiące. Kotlety dzięki kaszy jaglanej jako nielicznej z kasz są bogate w krzemionkę, witaminę E i lecytynę. Gorąco polecam, tym bardziej jeśli dbasz o sylwetkę.

Składniki na 6-8 kotletów

  • kasza jaglana 100 g + woda
  • cukinia 1 średnia 250 g
  • cebula średnia
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 1 łyżka + 1 łyżeczka masła
  • koper, natka pietruszki
  • chili w płatkach szczypta
  • jajko małe
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sól morska szczypta
  • płatki błyskawiczne 4 łyżki

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną podprażyć na średniej mocy palnika do momentu uzyskania orzechowego zapachu, mieszając co jakiś czas. Następnie zalać szklanką wody, gotować około 10-15 minut w razie potrzeby dolać odrobinę wody.  Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu, stale mieszając. Wystudzić.
  • Cukinię umyć, osuszyć i odciąć końce. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  osolić i odstawić na parę minut.  Odsączyć nadmiar soku, wymieszać z kaszą.
  • Oliwę rozgrzać, dodać łyżeczkę masła. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć z cebulą redukując moc palnika. Dodać do kaszy.
  • Masę doprawić chili, ziołami. Dodać rozkłócone jajko, można je pominąć jeśli masa ma odpowiednią lepkość do formowania kotletów.
  • Bułkę tartą wymieszać z płatkami owsianymi. Kotlet uformować, obtoczyć z obu stron i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 °C obracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.

20160126_170806 20160126_170922 20160126_171145 20160126_171307


Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Share Button

1 thought on “Kotlety z kaszy jaglanej z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.