Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

IMG_20170711_204300_111

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

Składniki na 12-14 sztuk 

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • szczypta soli
  • zimne masło 82 % 100 g
  • zimna woda 2 łyżki
  • jajko
  • śmietana 30-36 % 300 ml
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • maliny

Przygotowanie 

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, siekamy. Do posiekanej kruszonki dodajemy zimną wodę i jajko, ponownie siekamy z grubsza. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie w dotyku ciasto. Podsypując odrobiną mąki, ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykrawamy krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Formę do muffin lub babeczek natłuszczamy, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Krążki wykładamy na dno formy i chłodzimy w zamrażarce parę minut. Pieczemy przez około 10-15 minut, na rumiany kolor. Studzimy na kratce.
  • Zimną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy wcześniej przesiany cukier puder i ubijamy na sztywny krem. Można dodać odrobinę barwnika spożywczego po ubiciu kremówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksami na babeczki. Maliny wykładamy na bitą śmietanę, oprószamy niewielką ilością cukru pudru – wg uznania.

Smacznego.

IMG_20170711_204300_111

 

Share Button

Dodaj komentarz