dav

Kruche babeczki z kremem cytrynowym i karmelizowanym bananem

Kruche babeczki z kremem cytrynowym i karmelizowanym bananem

Ciasto kruche na około 6- 10 babeczek

  • mąka pszenna około 250- 270 g
  •  masło 82 % tł.  130 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • szczypta soli
  • żółtka z 2 jaj
  • zimna woda 1-2 łyżki

Banany karmelizowane

  • cukier 4 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • banan
  • posiekane migdały

Lemon curd klik

Przygotowanie 

  • Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę, cukier puder mieszamy z  solą i przesiewamy na stolnicę. Składniki sypkie siekamy z masłem do uzyskania kruszonki. Następnie robimy dołek, do którego dodajemy żółtka i zimną wodę. Wszystkie składniki ponownie siekamy i szybko zagniatamy. Jeśli posiadacie malakser to wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto powinno być zwarte i gładkie. Metalowe foremki smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki od rantu, wylepiamy spody babeczek. Następnie chłodzimy w zamrażarce minimum godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C i pieczemy przez 12-15 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.
  • Banana obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cukier wrzucamy na rozgrzaną ( suchą ) patelnię i karmelizujemy. Sok z cytryny przelewamy na patelnie, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoto-brązowy, mieszamy.  Podgrzewamy 3-4 minuty.
  • Wystudzone babeczki wypełniamy kremem cytrynowym, a na wierzch układamy karmelizowane banany. Posypujemy migdałami.

Smacznego

dav

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.