Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami. Świetny placek na weekendowe popołudnie a przy tym prosty w przygotowaniu. Soczyste brzoskwinie na kakaowym kruchym cieście, dopełnieniem jest delikatna pianka czekoladowa. Ciasto rozpływające się w ustach. Polecam !

Ciasto na formę 25 x 30 cm

  • margaryna Kasia 250 g
  • mąka pszenna 350 g
  • żółtka z 4 jaj
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 3 łyżki
  • zimna woda 2 łyżki
  • kakao 3 łyżki

Przygotowanie:

Margarynę siekam z sypkimi składnikami, wcześniej przesianymi. Dodaję same żółtka, i zimną wodę . Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta. Dzielę na dwie cześć, jedną większą na spód. Ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w zamrażarce około 40 minut. Większą część ścieram na grubych oczka tarki. Na spód wylewam budyniową piankę na nią układam odsączone z soku pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mniejszą część ciasta ścieram na wierzch. Ciasto piekę w temperaturze 180 °C do 50 minut.

Pianka

  • białka z 4 jaj
  • cukier 100 g
  • budyń czekoladowy 45 g
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • ponadto brzoskwinie w syropie 450 g

Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Do sztywnej piany dodaję budyń i mąkę ziemniaczaną, miksuję. Olej wlewam cienką strużką, cały czas miksując.

13 12 11

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.