Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

20150501_141356

Kruche ciasto z puchową budyniową pianką, do tego ulubione sezonowe owoce jagody, maliny, truskawki z rabarbarem. Zapraszam dzisiaj na boskie lato, pogoda nie sprzyja w ten majowy weekend, dlatego u mnie królują dzisiaj truskawki brzoskwinie i bardzo smaczne ciasto.

Ciasto kruche:

  • żółtka z 6 jaj
  • cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna 400 g
  • masło 250 g, lub połączenie masła z margaryną w proporcji 1/3 margaryny pozostała część masła
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Ciasto szybko zagnieść w kulę, powinno być gładkie. Podzielić je na dwie części, z czego z większej wylepić spód ( forma o wymiarach 25×35 cm ),  resztę ciasta owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce.

Uwagi: W tym przepisie polecam dodać margarynę dobrej jakości, jeśli decyduję się na takie połączenie, używam tylko Palmy z Kruszwicy, jest najlepsza do wypieków.

Pianka budyniowa

  • białka z 6 jaj
  • cukier kryształ 250 g ( 1 szklanka )
  • budyń śmietankowy lub waniliowy proszek 2 opakowania
  • cukier waniliowy 16 g
  • olej słonecznikowy 120 ml
  • ponadto cukier puder do oprószenia, truskawki 300 g, brzoskwinie 2 szt.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier z cukrem waniliowym. Następnie do sztywnej piany dodać budyń, wymieszać. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając pianę mikserem na najniższych obrotach. Pianę wyłożyć na spód ciasta kruchego, wyrównać. Owoce pokroić w kostkę, ułożyć na piankę. Pozostałą ilość ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec 30-40 minut 180, wcześniej nagrzać piekarnik. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

20150501_140551 20150501_141356 20150501_141059

 

 

Share Button

Dodaj komentarz