Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami

Idealne połączenie ciasta kruchego z owocami słodkiej śliwki pod kruszonką z kwaśną nutą powideł pierwszych śliwek. Ciasto wykończone słodką i kruchą bezą, lekko posypane cukrem pudrem.

Ciasto kruche forma 25×35 cm lub większa

  • margaryna 250 g
  • mąka pszenne 2 i 1/2 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • żółtka z 4 jaj
  • proszek do pieczenia z cynamonem 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • ponadto 400-500 g śliwek
  • powidła kwaśne 150 g

Beza

  • białka z 4 jaj
  • cukier kryształ 220 g

Przygotowanie

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem mieszam.  Dodaję pozostałe składniki, siekam i robię kruszonkę.  Ciasto dzielę na dwie części,  z 1/3 przeznaczonej na kruszonkę robię okruchy, chłodzę w lodówce ( w razie potrzeby dodaję jeszcze dwie łyżki mąki ).  Pozostałe ciasto wykładam na papierze do pieczenia, rozprowadzam równomiernie lekko dociskając, w ten sposób formuję spód ciasta. Piekę w temperaturze 200 °C w czasie do 15 minut.
  • Śliwki myję, usuwam pestki, kroję na mniejsze kawałki. Na lekko przestudzony spód ciasta wykładam kwaśne powidła. Śliwki układam na warstwę powideł, następnie na wierzch pozostała kruszonka. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera, partiami dodając cukier. Miksuję około 5 minut. Masę na bezę przekładam do rękawa cukierniczego, tworząc na wierzchu ciasta charakterystyczną kratkę z bezy o dowolnym kształcie tylki.  Całość zapiekam w piekarniku w temperaturze 130-150 ˜°C z funkcją termoobiegu w czasie do 20 minut. Bezę należy kontrolować czy nie zmienia koloru na beżowy, wówczas zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.

Smacznego.

Inspiracja Kuchnia Lidla

20150925_210911 20150925_210925

Czas na śliwki

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

Jedna opinia z “Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką

  1. Pola apetycznie wyglada , a i pomysł znakomity dać bezę na wierzch

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.