Kruche orzechowe

Małe ciasteczka o smaku orzechowym kruche i delikatne, takie akurat na gryza najlepsze do zimnego mleka.

Składniki

  • masło 200 g
  • mąka 2-2,5 szklanki
  • żółtka 3-4
  • cukier 2/3 szklanki
  • orzechy mielone 1 szklanka
  • soda oczyszczona  pół łyżeczki
  • cukier puder 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski z sodą, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto w kulę.  Schłodzić. Blat posypać mąka, na którym rozwałkować ciasto o grubości 4-5 mm.  Za pomocą foremki wykroić dany kształt. Piec 180 °C do 20 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

 

20150114_201705

 

20150114_200124

Share Button
Oznaczone ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.