Kurczak w sezamie na puszystym puree dyniowym, z pappardelle z cukinii

Kurczak w sezamie na puszystym purre dyniowym z pappardelle z cukinii. Mięso bardzo soczyste i delikatne, dodatki bardzo aromatyczne z korzenną nutą.

Składniki

  •  filet z kurczaka
  •  sezam 3 łyżki
  •  przyprawy sól, pieprz

Filet z kurczaka myję pod bieżącą, zimną wodą. Przyprawiam do smaku i obtaczam w sezamie, wcześniej delikatnie uprażonym na suchej patelni. Smażę po 5 min z każdej strony na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, następnie w naczyniu żaroodpornym w piekarniku mięso powinno dochodzić do miękkości ok. 10-15 min, należy pilnować aby mięso się nie „wysuszyło”.

Puree dyniowe w korzennej zalewie

  • dynia
  •  masło 1 łyżka
  •  marchew
  •  mleko 1 szklanka
  •  przyprawy sól, pieprz
  • kora cynamonu,
  • goździk
  • szczypta chili
  • anyż
  •  czosnek 1 ząbek
  • oliwa 4 łyżki, liście mięty, ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

Dynię obieram ze skóry, kroję w kostkę zalewam mlekiem ( mleko należy dopasować do ilości dyni, poziom mleka powinien zakrywać gotujące się składniki). Dodaję korzenne dodatki, dotuję do miękkości. Całość doprowadzam do odparowania płynu, wcześniej wyciągając z garnka korzenne dodatki. W ten sposób ugotowaną dynie miksuję na gładko za pomocą blendera. Na koniec dodaję łyżkę masła, mieszam i doprawiam do smaku. Dodatek masła i mleka sprawia, że purre będzie delikatne, puszyste.

Pappardelle z cukinii

Cukinię myję, odcinam końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw, kroję wzdłuż na długie plastry. Podsmażam na oliwie do 5 minut. Całość dania skrapiam oliwą z blendowaną miętą i octem balsamicznym.

kurczak 1

kurczak 2

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.