12167241_711935462273714_2076771642_n

Kurczak ze szpinakiem pod beszamelem

W ostatnim czasie bardzo zasmakowaliśmy w kurczaku z dodatkiem szpinaku. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu a wersja z czym podany będzie obiad pozostawiam Wam wg uznania. Tradycyjnie u nas uwielbiany makaron tagliatelle często zastępuje go pełnoziarnistym. Przygotowany farsz jaki proponuję możecie zawinąć w naleśniki, makaron muszle, lasagne, lub pełnoziarnisty.

Składniki

  • makaron tagliatelle 500 g
  • szpinak mrożony 300 g
  • filet z kurczaka około 600 g
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy sól, pieprz

Sos beszamelowy 

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki paski lub kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, w połowie smażenia dodać mrożony szpinak i od tego momentu dusić pod przykryciem, w między czasie doprawić do smaku, mieszać co jakiś czas. Czosnek obrać z łupiny przecisnąć przez praskę, dodać 5 minut przed końcem smażenia moc palnika zredukować na małą moc.
  • Przygotować sos beszamel 
  • Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą, można zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego,

12063948_711935675607026_1392114906_n 12167241_711935462273714_2076771642_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.