Kurczak ze szpinakiem w sosie kokosowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie kokosowym.

Proste i szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki na 4 porcje 

  • makaron kukurydziany 300 – 350  g
  • filet z kurczaka 400 g
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • czosnek 1-3 ząbki
  • cebula 1 mała
  • szpinak rozdrobniony brykiet 8 – 10
  • mleczko kokosowe 1/2 puszki
  • śmietana 30 % 150 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do miękkości. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, dodaję do cebuli redukując moc palnika. Mięso myję pod zimną, bieżącą wodą następnie osuszam. Filety kroję w plastry, przekładam na patelnię i całość duszę około 20-30 minut.  Równocześnie dodaję szpinak na patelnię i nastawiam wodę na makaron, który gotuję około 10 minut al dente.  Śmietankę mieszam z mleczkiem kokosowym, dodaję do mięsa mieszając co jakiś czas. Całość doprawiam solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Makaron przekładam na patelnię łyżką cedzakową, po czym całość podsmażam na małej mocy palnika przez 5 minut.

Smacznego,

20160423_152918 20160423_152943

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.