Lemon curd

Lemon curd

Prosty w przygotowaniu krem cytrynowy do różnego rodzaju wypieków lub dodatek do deserów. Kremowa, lekka konsystencja i orzeźwiający, maślany smak sprawiają, że masz ochotę krem wyjadać najzwyczajniej w świecie łyżeczką.  Bezy skusiły mnie kolejny raz, a o tej porze roku ciężko o pyszne owoce. Dlatego postanowiłam przygotować bezy z kremem śmietanowym i lemon curd.

Karina K.- dziękuję za inspirację 😉

Składniki na około 390 g kremu 

  • sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
  • skórka z 2 cytryn
  • cukier 160 g
  • masło 82 % tł. 75 g
  • 2 jajka
  • żółtka z 2 jaj

Przygotowanie 

Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.

dav

Share Button
Oznaczone , , , ,

3 opinii z “Lemon curd

  1. uwielbiam lemon curd, najlepszy do domowych muffinek albo deserów w szklankach :) o bezie nawet nie wspominam… 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.