Leśny mech ciasto

19429921_1346226282097900_8800691999745199003_n

Leśny mech ciasto

Zawsze zastanawiałam się czy szpinak jest wyczuwalny smakowo w tym wypieku. Otóż ku mojemu zaskoczeniu dodanie szpinaku spowodowało, że ciasto zyskuje na wilgotnej konsystencji wraz z dodatkiem oleju i oczywiście pięknym kolorze. W tym sezonie króluje soczyście zielony leśny mech, efektownie wyglądające ciasto z sezonowymi owocami. W ostatnim czasie miałam okazję wypróbować parę przepisów i dlatego też polecam Wam najlepszy z nich.

Składniki na formę 36 x 26 cm, tortownica 26 lub 28 cm

Ciasto szpinakowe 

  • świeży szpinak baby 200 g
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • jajka M 5-6 sztuk
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem śmietanowy na formę 36 x 26 cm ( na tortownicę można przygotować o połowę mniej )

  • śmietana kremówka 30-36 % 1 litr
  • serek mascarpone 500 g
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • skórka z cytryny
  • cukier puder 5-6 łyżek

Poncz do nasączenia 

  • ciepła woda 1/2 szklanki
  • sok  z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • ekstrakt lub aromat cytrynowy parę kropli

ponadto

  • truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny

Przygotowanie 

  • Szpinak wraz  z olejem umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy na gładko. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Podczas ubijania dodajemy partiami cukier, stałe miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do połowy. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto, aby nie spiekło się za mocno. Można zmniejszyć temperaturę do 170 °C, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Upieczone ciasto odstawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym i olejkiem, odstawiamy do wystudzenia.
  • Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy lub wstawiamy do mikrofali na parę sekund, żeby się rozpuściła. Cukier puder przesiewamy. Mocno schłodzoną kremówkę przelewamy do misy, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, skórkę z cytryny i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Połączenia serka mascarpone z kremówką  i ubijanie tych składników od razu zapobiega zwarzeniu się śmietany. Parę łyżek kremu mieszamy z płynną żelatyną, następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do połączenia składników.
  • Owoce płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na durszlaku. Ciasto kroimy na dwa blaty z czego wierzchni rwiemy na drobne okruszki. Spód ciasta nasączamy ponczem i wykładamy krem śmietanowy. Wierzch oprószamy grubą warstwą zielonych okruchów, a na nie układamy owoce.

Jeśli lubicie ciasta z dużą ilością owoców w kremie można dodatkowo zrobić warstwę truskawek pokrojonych w plasterki. 

Smacznego,

19429921_1346226282097900_8800691999745199003_n
Desktop32

Share Button

Dodaj komentarz