23167636_2012693922292794_8528301960683874517_n

Likier jajeczny

Likier jajeczny

Puszysty i lekki o kremowej konsystencji z nutą wanilii. Pyszny likier rozgrzeje Was w te jesienne i chłodne wieczory. Przepis zaczerpnęłam z książki Termomix nieco zmodyfikowałam.

Składniki na 500 ml

  • żółtka z 6 jaj
  • cukier kryształ 100 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • mleczko zagęszczone, niesłodzone 250 g
  • wódka lub rozrobiony spirytus 250 g

Przygotowanie 

  • Metalową lub szklaną misę wstawiamy na garnek z gotującą się wodę. Kiedy woda zaczyna wrzeć gasimy płomień i nad parującą wodą ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucieramy do momentu otrzymania jasnej,puszystej masy i rozpuszczenia się cukru.
  • Odmierzamy mleczko i wódę, mieszamy ze sobą. Następnie dolewamy strużką do masy jajecznej i jeszcze ucieramy na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Likier przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce przez całą noc, a najlepiej parę dni. Likier w lodówce gęstnieje.

Smacznego,

23167636_2012693922292794_8528301960683874517_n

 

Share Button

2 thoughts on “Likier jajeczny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.