Lukier plastyczny

Lukier plastyczny inaczej masa cukrowa zwana również fondantem. Efektowne wykończenie tortów, ciast lub ciasteczek.

 

Składniki:

  • cukier puder 400 g
  • glukoza sypka 50 g
  • Planta 1 łyżka
  • żelatyna sypka 2 łyżeczki
  • woda gorąca 35 ml

Ponadto;

  • barwniki spożywcze

 

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, mieszając. Do ciepłej żelatyny dodać glukozę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia.   Do przesianego wcześniej cukru pudru, wylać na środek masę płynną.  Mieszać od wewnątrz do zewnątrz zagarniając cukier puder okrężnym ruchem, tak aby masa powoli gęstniała. Zacząć zagniatać, w momencie kiedy mieszanie sprawia trudność. Zagniatać na blacie podsypanym cukrem pudrem, w celu uzyskania danego koloru należy dodać barwnik w proszku, i dokładnie zagnieść.

 

lukier plastyczny 1

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.