Makowiec japoński

Makowiec japoński

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Makowiec japoński znany jest również jako makowiec z jabłkami. Delikatne i bardzo wilgotne ciasto wypełnione po brzegi bakaliami z lekko migdałowym aromatem. Wykończone polewą czekoladową, ale to kwestia indywidualna co lubicie bardziej. Ciasto bardzo szybko się robi gdyż nie ma żadnego spodu kruchego, a to dodatkowy atut tego ciasta przy świątecznym zawirowaniu. Godne polecenia !

Składniki na formę o wymiarach 42 x 25 cm

  • gotowy mielony mak 400 g
  • jabłka winne 4-5 sztuk
  • roztopione masło 130 g
  • cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • aromat migdałowy
  • jajka 9
  • mielone orzechy włoskie, migdały 1,5 szklanki
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • kasza manna 8-12 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Ilość kaszy manny, należy dostosować do soczystości jabłek 

Polewa czekoladowa 

  • masło lub margaryna 150 g
  • mleko lub woda 1/3 szklanki
  • cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
  • gorzkie kakao 3-4 kopiaste łyżki

Przygotowanie 

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i zasypujemy kaszą manną.
  •  Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy mak, jabłka z kaszą, bakalie, masło, proszek do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodajemy partiami i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C (wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • Margarynę, cukier, mleko umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Kakao przesiewamy i dodajemy na samym końcu, mieszamy energicznie i odstawiamy na parę minut. Polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy.

dav

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.