Małpi kołacz

Małpi kołacz

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone powidłami z czarnej porzeczki, warstwą bananów i masą budyniową. Wierzch ciasta wykończony bitą śmietaną, obficie oprószony wiórkami z białej czekolady.  Ciasto bardzo smaczne i efektowne, słodycz mas idealnie równoważy się z kwaśnymi porzeczkami. Małpi kołacz z powodzeniem zastąpi tort na każdą okoliczność. Przedstawiam kolejny przepis na pyszne ciasto, który wraca ze mną do Wrocławia, a tu w okolicach Janowa Podlaskiego robi naprawdę furorę. Gorąco polecam.

Biszkopt  kakaowy tortownica 26 cm

  • jajka 5
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie

  • Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek i kakao, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy ( boków formy nie natłuszczać ). Ciasto delikatnie przelać do formy, wierzch wyrównać. Biszkopt kakaowy piec przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Wówczas biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.

Masa budyniowa

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 5 łyżki
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtka z 3 jaj
  • masło 250 g
  • ponadto: powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy 330 g, banany 4, biała czekolada 50 g

Przygotowanie

  • Ugotować gęsty budyń: Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia połączyć z mąką, żółtkami, cukrem wanilinowym. Pozostałą ilość mleka zagotować. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, doprowadzić do „pyrkania” mieszając co jakiś czas. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.

Bita śmietana 

  • śmietana 30-36 %  500 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • fix do śmietany

Zimną śmietanę początkowo ubić na najwyższych obrotach miksera ( kontrolując jej konsystencję, aby się nie zwarzyła ). Pod koniec zmniejszyć obroty miksera i ubijać do momentu pożądanej konsystencji. Bitą śmietanę zmiksować z cukrem i fixem do połączenia składników.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy wyłożyć na paterę, posmarować warstwą powideł. Banany obrać  ze skórki, pokroić w plastry i ułożyć warstwę na cieście. Następnie ciasto przełożyć połową kremu budyniowego. Czynność powtórzyć z drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i delikatnie wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

20160809_134653

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Jedna opinia z “Małpi kołacz

  1. A co z drugą połową masy budyniowej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.