20151016_082256

Maślane rogale śniadaniowe z dżemem

Maślane rogale śniadaniowe z dżemem porzeczkowym, pyszne delikatne rozpływające się w ustach. Ciasto drożdżowe jest pulchne i delikatne, ten przepis jest bazą na różnego rodzaju bułeczek i rogaliki na śniadanie.

Rozczyn

  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 200 ml
  • mąka 2 kopiaste łyżki

Przygotowanie:

Drożdże kruszę dodaję cukier z mąką, zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe

  • jajko 1 rozkłócone
  • mąka pszenna 400 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • masło roztopione 60 g
  • dżem lub inne nadzienie
  • cukier puder do oprószenia
  • żółtko z 1 jajka
  • odrobina mleka

Przygotowanie

Masło roztapiam w rondelku, pozostawiam do wystudzenia. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiam w misce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną odrobiną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto powinno być pulchne i delikatne, w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.  Z ciasta formuję kulę lekko spłaszczam, wykrawam na kształt trójkątów. Każdy z nich rozwałkowuję na długi pasek ok. 25 cm zachowując kształt trójkąta. Przy podstawie trójkąta nakładam po łyżeczce dżemu, rozsmarowuję do połowy zachowując czyste boki. Rogale zwijam w rulon, formuję boki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Rogale smaruję mieszanką mleka z żółtkiem.  Rogale wstawiam do zimnego  piekarnika piekę  w temperaturze 160 °C przez 15 minut, w tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewam rogale wyrastają. Następnie zwiększam temperaturę do 200 °C piekę przez  kolejne 10-15 minut kontrolując kolor rogali. Upieczone przekładam do wystudzenia na kratkę, posypuje cukrem pudrem.

Smacznego,

20151016_082246 20151016_082256 20151016_082149

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.