20150315_084759

Maślane rogale śniadaniowe

Pieczywo na śniadanie najlepiej ciepłe, puszyste pomyślałam sobie a jeszcze najlepiej szybkie w przygotowaniu. Oto taki przepis mam dla Was na dzisiejszy poranek. Można oczywiście je zrobić z nadzieniem jakie uwielbiacie, moje były zwykłe do wszystkiego.

Rogale maślane około 20 rogalików

  • mąka pszenna 250 g
  • maślanka 100 ml
  • woda ciepła 100 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • jajko rozkłócone do smarowania

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszyć do ciepłej wody, rozetrzeć na gładko, masło roztopić lekko przestudzić.
  2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier.
  3. Do mąki dodać maślankę, drożdże, masło,sól .
  4. Całość zagnieść w kulę, ciasto może delikatnie lepić się do rąk, będziemy lekko podsypywać blat przy rozwałkowaniu, także nie należy dodawać już mąki do ciasta.
  5. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek, z którego będziemy wykrawać trójkąty, każdy z nich zwinąć od szerszego boku ku wierzchołkowi. Rogaliki można zrobić z ulubionym nadzieniem.
  6. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem.
  7. Blachę z rogalikami włożyć do piekarnika na 15 minut 60 C, do wyrośnięcia.
  8. Pieczenie 200 C do 25 minut, w zależności od piekarnika (moje piekłam w elektrycznym 20 minut).

20150315_084759 20150315_084836 20150315_080656

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.