Migdałowe trufelki ala Rafaello

 

Pyszne migdałowo kokosowe kuleczki z całym migdałem w środku. Domowa wersja pralin Rafaelo. 

 

Składniki

  • masło 250 g
  • cukier 150 g
  • mleko pełne w proszku 2,5-3 szklanki
  • aromat migdałowy
  • cukier migdałowy
  • wiórki migdałowe lub kokosowe
  • migdały całe obrane ze skórki

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło z cukrem, cukrem migdałowym, mieszając co jakiś czas. Aromat dodać na końcu. Garnek zdjąć z palnika i partiami dodawać mleko w proszku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.  Pozostawić do wystygnięcia, z czasem studzenia masa będzie gęstnieć. Kiedy masa jest jeszcze  ciepła, zaczynamy formować kulki. Z porcji formować kulkę do środka  każdej włożyć migdał. Następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych lub posiekanych migdałach. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

trufelki rafaello 1

 

20141208_184804

20141208_184852

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.